Celý šatník v jednom kufri
Kapsulový šatník z druhej ruky, autor: Radka Lamačková

Celý šatník v jednom kufri

Čitajte tiež

Šaty majú v spoločnosti veľký význam. Vyjadrujú našu osobnosť, náladu ale aj náboženstvo a hodnoty. Oslavujú našu kultúru  a pomocou oblečenia sa dokážeme spojiť s našimi predkami. Avšak, na rozdiel od minulosti, my v dnešnej dobe nevlastníme len pár kusov oblečenia, ale hneď desiatky. A nakupujeme jedno oblečenie za druhým, podľa toho, čo si módny priemysel zmyslí. Tento trend rýchlej módy, kedy je v priebehu pár mesiacov moderné niečo úplne iné, však má  katastrofálny dopad na našu planétu.

Napriek tomu, že sa aj my - ja a moja sestra - snažíme poukazovať na problémy, ktorým musí naša Zem čeliť denne, prekypujú naše skrine oblečením. Pri písaní tohto článku sme si uvedomili, že viac ako polovicu oblečenia, ktoré vlastníme, vôbec nenosíme. Pôvodne sme chceli túto tému spracovať inak - poukázať na mikrotrendy, na to, ako veľmi zahlcujú našu planétu. Ale ako sme tak hľadeli na tie hŕby vecí u nás, rozhodli sme sa nájsť cestu pre seba a svojich rovesníkov. A ukázať im ako svojim nakupovaním nedevastovať životné prostredie a zároveň sa cítiť vo svojom oblečení sebavedomo, pohodlne ale aj moderne oblečení.

Kapsula v šatníku?

Ako mať v šatníku iba to čo potrebujeme? Pri pátraní po ekologickom obliekaní sme na internete narazili na pojem kapsulový šatník. Po prečítaní niekoľkých článkov sme zistili, že vôbec nemusíme chodiť ďaleko. Takýto systém šatníka má aj naša mama a babka, bez toho, aby predtým počuli tento pojem. Zjednodušene sa dá povedať, že potrebujeme pár nadčasových kúskov, ktoré sa dajú medzi sebou ľahko kombinovať. Jemné vzory, neutrálne farby alebo farby, o ktorých vieme, že ich milujeme a budeme ich nosiť bez ohľadu na momentálne výkriky módy.

Ako sme zistili, tvorenie kapsulového šatníka je zdĺhavý proces, pri ktorom treba mať trpezlivosť, čo nie je typická vlastnosť teenegera. Vzali sme to však ako kreatívnu výzvu.

“Každý jeden šatník je v podstate taký živý organizmus, pretože to, ako sa meníme my, sa v ňom odráža a musíme ho tomu prispôsobovať. Je podstatné nájsť svoj štýl a naučiť sa pracovať s módou vo svoj prospech,” hovorí stylistka, blogerka a propagátorka udržateľnej módy Barbora Yurkovic a zdôrazňuje, že niekedy nebudeme spokojní so svojim kapsulovým šatníkom ani po rokoch stavania ho.  Zároveň však potvrdzuje dôvody, pre ktoré sme sa rozhodli vybrať touto cestou. “Kapsulový šatník vyjadruje osobnosť, šetrí čas, peniaze a v neposlednom rade našu planétu,” pokračuje ďalej Barbora Yurkovic.

Návod na kapsulový šatník

Aj my sme si na vlastnej koži skúsili tento systém. Poznanie samého seba je veľmi náročný a dôležitý krok. Čo sa týka nás, štýl je zatiaľ len nepomenovateľná škvrna formujúca sa podľa nálady, počasia a toho, čo je čisté. Keďže by sa v tomto kroku malo limitovať oblečenie, ktoré sa nám do nového šatníka nehodí, začali sme s oblečením, ktoré je nám malé alebo sme ho už dlhšie ako rok či dva na sebe nemali. Takto sme vyhodili kopu oblečenia, avšak to, čo nám zostalo v skriniach stále nebolo to, čo by sme si pod kapsulovým šatníkom mali predstaviť.

Ďalším krokom je dokúpenie oblečenia, ktoré sa nám bude hodiť do našej farebnej schémy a štýlu. Keďže obe máme k dispozícii len svoje vreckové, potrebovali sme si nájsť možnosti, ktoré by boli finančne dostupné a zároveň priateľské k našej Zemi.

Prvá voľba z druhej ruky

Predsudky sa so second-handmi tiahnu asi od ich počiatkov. Mnoho ľudí si stále myslí, že oblečenie z tzv. “sekáčov” je obnosené, škaredé a nemoderné. To je však veľmi ďaleko od pravdy. Vďaka rýchlemu cykleniu dnešnej módy vieme v second hande nájsť aj oblečenie, ktoré bolo trendy pred pol rokom, len sa jeho bývalému majiteľovi omrzelo. “Výhod nakupovania z druhej ruky je veľa. V prvom rade je to ekologické - dávate šancu už vyrobenému oblečeniu, ktoré by inak skončilo na skládke. Šetríte tak energiu, materiál, tisícky litrov vody, ktoré by sa na výrobu nového oblečenia museli použiť,” povedala Katarína Komárová, predajca oblečenia z druhej ruky.

Aj nakupovanie z druhej ruky však zažíva akýsi boom. Mimo stálych návštevníkov - mamičiek na materskej a dôchodcov - sa k nim pridali aj teenageri. Second handy však často prichádzajú s predajnými akciami „kus za 1 euro“. A tým zvádzajú k tomu, aby ste svoju skriňu znovu naplnili ďalšími vecami. Je však nutné odolať.

My sme navštívili náš novodubnický second hand s jasným cieľom - doplniť náš nový kapsulový šatník iba o univerzálne kúsky. Kvalita bola porovnateľná s bežným obchodom, v niektorých prípadoch aj lepšia, avšak ceny boli výhodnejšie. Napokon sme odtiaľ odkráčali s púzdrovými šatami v neutrálnej šedej farbe.

Kúpili sme si však ďalšie oblečenie, pričom sme sa ešte nezbavili našej veľkej kopy vytriedených vecí. Keď sa chceme šatstva zbaviť spôsobom, ktorý je ekologický, etický a zároveň pomôže iným ľuďom, jedno riešenie sa ponúka priamo samo.

Hľadá sa nový pán pre staré oblečenie

V našom meste organizuje burzu šatstva Centrum voľného času minimálne raz do roka. “Cieľom burzy je, aby mamičky mohli predať zachovalé veci po svojich deťoch, a tým pomohli iným nakúpiť si veci lacnejšie ako v obchodoch. Výhodou je, že sa veci dajú predať i kúpiť na jednom mieste,” povedala nám pani Jana Florianová, vychovávateľka v Centre voľného času. Na podobnom princípe fungujú aj iné burzy, zamerané nielen na detské vecičky, ale aj na lyžiarske oblečenie či sezónne kusy. 

Ďalšou možnosťou je oblečenie darovať svojim známym. Máme vo zvyku naše oblečenie, z ktorého sme vyrástli, posunúť v rodine. Tak máme istotu, že sa oblečenie znosí.

V našom prípade sme časť oblečenia, ktoré sme vyradili zo svojho šatníka posunuli rodine a známym s mladšími deťmi, a to opotrebované vyhodili. Poslednú časť sme sa rozhodli dať do kontajnera pre Katolícku charitu v Broumove pre sociálne slabšie rodiny, čo je tiež skvelá voľba, ak neviete čo s oblečením.

Naša cesta k vytvoreniu kapsulového šatníka iba začala. Ponúka nám priestor kreatívne sa rozvíjať pri hľadaní svojho štýlu. Výhodne kúpené odevy môžeme slobodne pretvárať podľa svojich predstáv, čo je zároveň veľká motivácia. A nakoniec sa naučiť štrikovať, háčkovať a šiť, čím sa zase priblížime našim mamám a babkám..

 


Meno autora/autorov

Šárka Lamačková, Radka Lamačková

Veková skupina

15-18

Škola

Súkromná základná škola Nová Dubnica

Súvislosť s cieľmi Agendy 2030:

  • 3. Kvalita zdravia a života
  • 9. Priemysel, inovácie a infraštruktúra
  • 11. Udržateľné mestá a komunity
  • 12. Zodpovedná spotreba a výroba
  • 15. Život na pevnine

Vysvetlenie prepojenia medzi témou článku a označeným cieľom (cieľmi) Agendy 2030:

Odevný priemysel je jeden z najväčších znečisťovateľov na našej planéte. Skúsme poukázať aj týmto článkom na spôsoby ako módny priemysel obmedziť.