15. Život na pevnine

Žiaci vedia, čo kam patrí. Ukázali to vo vyše sto príspevkoch

Otvorená reportérska výzva Vieme, čo kam patrí je na konci. Za uplnyulých päť týždňov sa venovalo jedenásť tímov témam ako plastové obaly od jedla, recyklácia zubných kefiek, ale aj zero waste životný štýl.

Zisťovali sme pôvod potravín

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré bežne kupujete? My áno.

S Mladými reportérmi sme sledovali pôvod potravín v obchodných reťazcoch LIDL a COOP JEDNOTA. Zisťovali sme pre vás, odkiaľ pochádzajú zemiaky, paradajky, cibuľa, cuketa, šunka, bravčové a kuracie mäso. Naše zistenia nás veľa krát prekvapili.

Kuracie mäso z COOP JEDNOTY pochádza zo Slovenska, zatiaľ čo kuracie mäso z obchodného reťazca LIDL pochádza zo Slovenska aj  Poľska. Bravčové  mäso v obidvoch reťazcoch pochádza zo Slovenska.

Vieme, čo kam patrí. Zapoj sa do otvorenej výzvy pre školské tímy

V našej otvorenej výzve, do ktorej pozývame všetky základné a stredné školy, sa pozrieme na problematické druhy odpadu.

Živý popolník

Môžme si položiť otázku, prečo si fajčením ničíme zdravie, ale položme si inú otázku, prečo ničíme zdravie prírody?! Nechajme prírodu slobodne dýchať. 

Meno autora/autorov: 
Lukas Vyhnalík

Vplyv vetrania na zdravie študentov

Počas zimných období dochádza v mnohých triedach v  dôsledku nižších teplôt k nepravidelnejšiemu a obmedzenejšiemu vetraniu (študenti sediaci pri oknách majú častokrát problém s otvorenými oknami). ,,Ako sa dokáže zmeniť teplota a koľko oxidu uhličitého vydýcha 21 osôb v jednej učebni 6 m×9 m počas 45 minút?“ Je otázka na základe ktorej sme uskutočnili pozorovanie.

Ako prvé sme zisťovali, koľko CO2 vydýchne 20 žiakov a 1 učiteľ za 45 minút vyučovacej hodiny. Počas pozorovania sme zaznamenali vzostup oxidu uhličitého. Na začiatku hodiny bolo ppm(parts per million) v hodnote 982 a na konci 1828. Takéto vysoké hodnoty neprospievajú ľudskému telu. 

Jesenná reportérska výzva: Izolovanie okien

V našej škole je problém s vykurovaním. Rozhodli sme sa, aby sme zaizolovali aspoň okná, keďže sú staré a prepúšťajú veľa tepla. 

"Zistili sme že naša škola trpí syndrómom drevenych okien. A keďže sme si to našim pozorným okom všimli, rozhodli sme o menší únik teploty z miestnosti a zachovať ju pomocou plastových okien. Našli sme projekt EUTeens4green do ktorého sme sa zapojili. Chceli by sme tým vyriešiť spotrebu plynu v našich školských kotloch žiadosťou o nové okná, tie sme medzitým pomerali a cenovú ponuku pošleme do projektu," hovorí Ľuboš Breška, tajomník študentského parlamentu.

Meno autora/autorov: 
Tomáš Bačo, Ľuboš Breška
Veková skupina: 
15-18
Vek autora/autorov: 
15-16
Škola: 
Škola umeleckého priemyslu v Košiciach

Jesenná reportérska výzva: Ako ušetriť energiu v školách?

Asi ničím nežije spoločenská diskusia v súčasnosti viac, než energetickou krízou. Preto sme sa rozhodli vyhlásiť jesennú reportérsku výzvu na tému: Ako ušetriť energie v našich školách?

Voda v krajine dvakrát inak

V súčasnosti je venovaná pozornosť vodozádržným opatreniam, ktoré majú byť prevenciou prosti suchu. Aká je ich účinnosť? A aký je ich vplyv na prírodu podľa toho, ako sú urobené? Dve ukážky "vodozádržných opatrení v krajine" - jedno formou obnovy prirodzených mokradí, druhé zberom a opätovným využívaním dažďovej vody pre účely pestovania paradajok v priemyselných skleníkoch.

Meno autora/autorov: 
Júlia Noščáková
Veková skupina: 
15-18
Vek autora/autorov: 
17

Udržateľná Pohoda

Najväčší festival na Slovensku nielen priniesol niekoľko "vychytávok" k udržateľnosti, ale ako súčasť svojho programu o udržateľnosti priamo edukoval.

Meno autora/autorov: 
Hana Noščáková
Veková skupina: 
19-25
Vek autora/autorov: 
18

Stačilo nepokosiť

Cestou na výlet sme zastali pri ceste s nekoseným okrajom, pokračujúcim lúkou a remízkom. Bodliaky ako súčasť porastu boli plné rôznorodého hmyzu.

Meno autora/autorov: 
Júlia Noščáková
Vek autora/autorov: 
16
Škola: 
OA Račianska Ba