3. Kvalita zdravia a života

Zisťovali sme pôvod potravín

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré bežne kupujete? My áno.

S Mladými reportérmi sme sledovali pôvod potravín v obchodných reťazcoch LIDL a COOP JEDNOTA. Zisťovali sme pre vás, odkiaľ pochádzajú zemiaky, paradajky, cibuľa, cuketa, šunka, bravčové a kuracie mäso. Naše zistenia nás veľa krát prekvapili.

Kuracie mäso z COOP JEDNOTY pochádza zo Slovenska, zatiaľ čo kuracie mäso z obchodného reťazca LIDL pochádza zo Slovenska aj  Poľska. Bravčové  mäso v obidvoch reťazcoch pochádza zo Slovenska.

Živý popolník

Môžme si položiť otázku, prečo si fajčením ničíme zdravie, ale položme si inú otázku, prečo ničíme zdravie prírody?! Nechajme prírodu slobodne dýchať. 

Meno autora/autorov: 
Lukas Vyhnalík

Vplyv vetrania na zdravie študentov

Počas zimných období dochádza v mnohých triedach v  dôsledku nižších teplôt k nepravidelnejšiemu a obmedzenejšiemu vetraniu (študenti sediaci pri oknách majú častokrát problém s otvorenými oknami). ,,Ako sa dokáže zmeniť teplota a koľko oxidu uhličitého vydýcha 21 osôb v jednej učebni 6 m×9 m počas 45 minút?“ Je otázka na základe ktorej sme uskutočnili pozorovanie.

Ako prvé sme zisťovali, koľko CO2 vydýchne 20 žiakov a 1 učiteľ za 45 minút vyučovacej hodiny. Počas pozorovania sme zaznamenali vzostup oxidu uhličitého. Na začiatku hodiny bolo ppm(parts per million) v hodnote 982 a na konci 1828. Takéto vysoké hodnoty neprospievajú ľudskému telu. 

Správne svietiť a viac šetriť

Udalosti posledných dní, ktoré priniesli energetickú krízu, znepokojili aj  nás, mladých reportérov na ZŠ sv. Augustína. Rozhodli sme sa preto pátrať po tom, ako sa na škole pristupuje k šetreniu energií.

Gymnaziálny nízkoenergetický biojarmok

Žiaci na gymnáziu zorganizovali tradičný Biojarmok. Tento rok bol však nízkoenergetický, kde predávali sladké, slané, ale hlavne zdravé pochúťky.

Rozumné svietenie

Na Gymnáziu v Dubnici nad Váhom šetria energiu šikovným nápadom. Kúskom lepiacej pásky a centrofixou si označili spínače svetla vo svojich triedach.

Meno autora/autorov: 
Hana Holbusová, Nela Fedorová
Vek autora/autorov: 
14, 14
Škola: 
Gymnázium Dubnica nad Váhom

Vodné plochy v krajine proti dlhotrvajúcemu suchu

Oblasť Českobudejovicka v Južných Čechách je známa svojimi ryblníkmi, ktoré môžu byť príkladom zadržiavania vody v krajine, spojeným s lokálnym poľnohospodárstvom.

Meno autora/autorov: 
Mária Jánošíková
Veková skupina: 
19-25
Vek autora/autorov: 
20

Kultúra udržateľnosti

Vyradený vozeň električky T3 z roku 1960, v ktorom boli po prvý raz použité ako "moderné vybavenie" aj plasty, neskončil na smetisku. Hoci už nefunkčný, prešiel si ešte dlhú cestu, kým našiel využitie. Aktivisti ho zmenili na mestský "kultúrny prostriedok" - miesto, ktorý na Tyršovom nábreží v Bratislave slúži na šírenie kultúry - organizáciu koncertov či komorných divadelných predstavení, rôznych performance, inštalácií a výstav, ale aj diskusií, prednášok, workshopov a edukatívnych projektov.

Meno autora/autorov: 
Hana Noščáková
Veková skupina: 
19-25
Vek autora/autorov: 
18

Tatry, ako ich nepoznáte

Dňa 09.06.2022 sme sa vybrali na turistiku do Vysokých Tatier, kde sme sa mohli rozprávať so zástupcami ochranárov a zberali materiály, z ktorých sme tvorili články a foto či video reportáže. Spracovávali sme niekoľko tém, ale základom bola ochrana prírody v TANAP-e.

Meno autora/autorov: 
Tadeáš Letko
Vek autora/autorov: 
15
Škola: 
ZŠ Jána Zemana