Mladí reportéri robili malé činy pre klímu
Malé činy pre klímu od mladých reportérov. Autori: mladí reportéri

Mladí reportéri robili malé činy pre klímu

Čitajte tiež


Malé činy pre klímu od mladých reportérov. Autori: mladí reportéri

Do školy na bicykli i autobusom, pítka pre drobný hmyz a vtáky na školskom pozemku či machové čističky vzduchu. To je len malá ukážka viac než dvadsiatich drobných činov pre klímu od Mladých reportérov v rámci jesennej výzvy. Tá nadväzuje na hlavnú tému ročníka vyhlásenou medzinárodnou kanceláriou - klimatická zmena.

 

Vo výzve medzi viacerými zapojenými rezonovala téma nežnej mobility. Žiaci zo Sládkovičova chodia do školy radi na bicykli, no chýbal im na ne poriadny stojan. Preto v spolupráci s rodičmi a mestom jeden vymysleli a odteraz už majú doslova Zastrešenú mobilitu. Pri téme cyklistiky ostávame, pretože reportérka Júlia z Bratislavy sa zúčastnila prvej cyklojazdy mestom pre deti s názvom Kidical Mass, odkiaľ prináša svoju reportáž o nástrahách, ale i výhodách bicyklovania po meste. Do školy na bicykli chodia aj žiaci z CZŠ Narnia. Tým pomohlo osadenie stĺpikov pred školou, čím sa znemožnil prechod autám a namontovanie stojanov na bicykle. 

 

Vykročiť naproti lepšej klíme môžeme aj každodennými rozhodnutiami, čo si dáme na tanier. O vzdialenosti, ale aj pôvode potravín premýšľalo viacero reportérskych tímov. Eliáš zo Sládkovičova fotoreportoval o Lokálnych raňajkách z domácich vajíčok. V Námestove v rámci Dňa zdravej výživy žiaci venovali pozornosť plodine, ktorá sa prezýva oravské zlato. V tento deň bol skrátka Zemiak v hlavnej úlohe. Ideálne samozrejme je, ak by sme mali všetci priestor si v záhradke Vypestovať dobro, ako rodina žiaka z Majcichova. Ak sa nám čo-to urodí, môžeme si spomenúť na našich susedov, s ktorými si môžeme prebytky zo záhrady zameniť. Nezabudli na nich ani Majcichovčania v príspevku Susedská výmena

 

Na gymnáziu v Púchove sa rozhodli, že chcú byť O krok zelenší, a preto na jar vysadia lúčne kvety na školskom pozemku, čím sa vytvorí pestrý koberec, ktorý bude lákať opeľovače. Reportéri z Dlhej nad Cirochou sa zamýšľali nad tým, ako zadržať viac vody na pozemku a prišli na to, že jedným zo spôsobov je Mŕtve drevo v záhrade, ktoré je v skutočnosti plné života a podporuje miestnu biodiverzitu. Lepšie podmienky pre prilietajúci drobný hmyz tvorili aj žiaci zo Slatiny nad Bebravou. Tí vytvorili drobné Napájadla pre vtáky a hmyz v areáli školy. Aby sme mali o čosi lepšie ovzdušie, na to nám môžu poslúžiť Machové kolektory, ktoré sestry Hana a Júlia vyrábali spolu s mladšími žiakmi na komunitnom workshope. A na jedeň deň v Súkromnej základnej škole v Novej Dubnici povedali Nie pitnou vodou, a tak splachovali toalety zrážkovou vodou. 

 

"Som veľmi milo prekvapená, ako sa reportéri zhostili témy malých činov pre klímu. Neváhali a podnikli kroky v ústrety zlepšeniu situácie v škole, či vo svojej komunite. Výsledkom sú príspevky, ktoré môžu inšpirovať pridať sa k riešeniu tejto naliehavej otázky aj ďalších," zhodnotila výzvu koordinátorka aktivity, Adriána Henčeková. 

 
Meno autora/autorov: 
YRE SK
Vek autora/autorov: 
-