Zjedené kilometre

Na regáloch supermarketov je stále viac produktov dovážaných zo zahraničia, pričom precestujú tisícky kilometrov. Starší manželský pár zo Spišskej Novej Vsi je však príkladom toho, že plnohodnotný obedový chod sa dá pripraviť aj lokálne a priamo zo záhrady. V čase korona krízy opäť objavujeme čaro sebestačnosti.
Na svojom dvore manželia chovajú sliepky - nosnice, vďaka ktorým nemusia kupovať vajcia z obchodu.
V skleníku pestujú okrem iného aj paradajky, uhorky, hlávkový šalát a tekvice, ktoré sú súčasťou ich každodenných pokrmov.
V ich záhrade nechýba ani jeden z najzdravších a najvšestrannejších druhov záhradnej zeleniny, cesnak.
Suroviny, ktoré si nevedia sami dopestovať, nakupujú od lokálnych predajcov. Napríklad múku si zaobstarávajú zo spišskonovoveských mlynov.
A na vznik takejto pochúťky bolo potrebné iba prehľadať mrazničku, špajzu a prejsť sa po záhrade.
Meno autora/autorov: 
Ľudmila Slivová
Veková skupina: 
15-18
Vek autora/autorov: 
16
Škola: 
Spojená škola, Dominika Tatarku 4666/7
Vysvetlenie prepojenia medzi témou videa a označeným cieľom (cieľmi) Agendy 2030: 

Zastúpenie agropotravinárskych výrobkov vyrobených na Slovensku, dosahuje v obchodných reťazcoch úroveň iba približne 40 percent. Odberaním produktov od lokálnych dodávateľov znížime uhlíkovú stopu zapríčinenú dovozom potravín zo zahraničia a dokážeme zvýšiť zamestnanosť a prosperitu Slovenských farmárov a prvovýrobcov v poľnohospodárstve.