TRNAVSKÝ RÍNEK - priestor, kde to žije

Čaro použitých vecí
Lokálnosť je pre nás dôležitá
Regionálna špecialita - Šporheltové dolky

V sobotu 17. októbra 2015 Kapitulskú ulicu, nachádzajúcu sa v širšom historickom jadre mesta, premenila nezisková organizácia Bronco v spolupráci s mestom na trhovisko s jedinečnou atmosférou. Svoje produkciu ponúkali farmári a predajcovia z dvora z Trnavy a jej okolia. Na Rínku ste si mohli zakúpiť rôzne ručne robené výrobky od šikovných a kreatívnych ľudí.

Obyčajne tichá Kapitulská ulica bola v sobotu, 17. októbra 2015, rušná od skorého rána. Dobrovoľníci museli stihnúť do deviatej rozložiť predajné stánky a lavice, nachystať tvorivé dielne v parku, pripraviť pódium či rozvešať dekorácie.

Na Rínku ponúkalo svoje produkty viac ako 80 regionálnych výrobcov. Sortiment v každom zo stánkov bol jedinečný. Jesennú zostavu textilnej sekcie tvorilo oblečenie, dekorácie, batohy, tašky, šatky a šály z kvalitnej domácej produkcie. Návštevníci si našli aj prírodnú kozmetiku, smaltované ozdoby, pexesá, drevené hračky, hlavolamy, prívesky, brošne alebo háčkované šperky. Súčasťou Rínku bola aj burza kníh a starožitností

Priľahlé Mikulášske námestie s gastronomickou zónou bolo miestom, kde si ľudia mohli v pokoji vychutnať kávu či jedlo mimo nákupnej časti, alebo len tak nerušene sa porozprávať. Regionálni farmári a predajcovia z dvora ponúkali svoje výrobky, ako sú napríklad syry, džemy, marmelády, koláče a iné pekárenské výrobky, liečivé bylinky... Milovníci dobrého jedla si pochutili na tradičnom regionálnom menu, ku ktorému patria šporheltové dolky, štrúdle, lokše, bratislavské rožky, pečené gaštany, domáce limonády a kvalitné vína. Gazdiné zas ocenili predaj sezónneho ovocia, hokkaido tekvičiek, čajov, korenia, ručne zbieraného maku, domácich cestovín, makového alebo tekvicového oleja. Svoje miesto si našla aj ručne robená čokoláda, sladená prírodnou stéviou či Miškine džemy netradičných chuťových kombinácií varené podľa receptov starých mám.

„Džemy ma zaujali, lebo majú nielen krásne balenie, ale sú aj veľmi dobré a chuťovo netradičné, napr. v kombinácii čerešní a ruží“, konštatovala zákazníčka.

Návštevníkom Trnavského rínku zahralo do jesenného rytmu niekoľko hudobníkov. Najmenších zas potešilo rodinné marionetové Divadlo pod Hríbikom. Priľahlý park sa premenil na jesenný ateliér, kde boli pripravené workshopy pre celú rodinu. Deti spolu s rodičmi kreslili, lepili dekorácie a odvážnejší si mohli vyrezať tekvice.

Keďže ľudia patria k mestu a mesto k ľuďom, cieľom Trnavského rínku bolo pritiahnuť do historického centra viac ľudí, ktorí si mohli vychutnať atmosféru jednej z priľahlých ulíc, ako ju doteraz nepoznali. Rínek netvorili len stánky s tovarom, ale aj posedenie, kde si ľudia oddýchli, príjemne strávili sobotný deň a vychutnali si tak pravú mestskú atmosféru.

Trnavský Rínek opäť ponúkol návštevníkom originálny hadmade, workshopy a sezónne dobroty. Bol spojením lokálneho farmárskeho trhu s prezentáciou a predajom tovarov, takže mnohí odchádzali z Rínku s malým úlovkom do šatníka či špajze.


Meno autora/autorov

Eliška Bohunická

Veková skupina

15-18

Škola

Základná škola Jána Palárika Majcichov

Súvislosť s cieľmi Agendy 2030:

Vysvetlenie prepojenia medzi témou článku a označeným cieľom (cieľmi) Agendy 2030: